Fan-kongres i Malmø: FFB på scenen til debat om flerklubejerskaber i europæisk fodbold.
July 2, 2025

Til fredagens paneldebat på den netop overståede fankongres i Malmø, var der bred enighed om, at flerklubejernes indtog i europæisk fodbold udgør et stort problem. Et problem, man først er begyndt at erkende omfanget af nu, og som kræver politisk handling, for at blive løst.
Sammen med en række andre prominente gæster deltog bestyrelsesmedlem i Fodbold Forening Brøndby(FFB) Thorbjørn Maigaard i en paneldebat om flerklubejerskaber(MCO) på andendagen af den store internationale fankongres, der løb af stablen i Malmø sidste weekend.
I de bløde sæder på den store scene sad også den franske Racing Strasbourg-fan Maxime Maechling fra grupperingen Ultra Boys 90. Klubben er ligesom Brøndby og mange andre blevet opkøbt på bagkant af perioden omkring coronanedlukningerne.
Fra Football Supporters Europe (FSE) deltog Director of European and Institutional Affairs, Stuart Dykes, der gennem det sidste år har haft til opgave at afdække problemet med MCO’er.
Det tyske medlem af Europa-Parlamentet Rasmus Andresen(Die Grüne) udgjorde den sidste del af firkløveret.
Ordstyrer var den norske journalist, Lars Johnsen fra det internationalt anerkendte kritiske fodboldtidsskrift, Josimar. https://josimarfootball.com
Overflyvning
Sidstnævnte åbnede ballet med en helikoptertur over MCO’ernes hastige indtog i europæisk fodbold de senere år.
I sidste sæson var der 147 grupper af investorer med andele i 236 europæiske klubber.
35 MCO’er havde andele i mindst to europæiske topklubber.
42 procent af de klubber som deltog i en UEFA-turnering i 2024/25, havde mindst én investor eller aktionær som var tilknyttet en anden fodboldklub.
Ejerskabsformen forbryder sig helt basalt mod fodboldens integritet, og har desuden vist sig at være finansiel ustabil, ugennemsigtig og åben for lyssky operationer som hvidvask.
Helt aktuelt udgør det i disse dage noget af en hovedpine for UEFA, at skulle bestemme sig for, om engelske Crystal Palace skal udelukkes fra deltage i Europa League, da de deler ejer med franske Olympique Lyon. En kabale Brøndby også er involveret i, da Crystal Palace også er en del af GFH(Global Football Holdings)-ejeren David Blitzers portefølje.
Tidligere på måneden trak Silkeborg det længste strå i forhold til deltagelse i europæisk fodbold. Det skete da UEFA
besluttede sig for at udelukke irske Drogheda United, der ellers også var klar til kvalifikationsspillet, men er ejet af den samme MCO som Silkeborg, Trivela Group.
Der har været protester i klubber i Danmark, England, Holland og Frankrig i de senere år. Fans af MCO-ejede klubber er alvorligt bekymrede for den lokale arv og identitet, og at deres klubber bliver reduceret til fødemaskiner for højere rangerede klubber i MCO’ernes netværk.
Efter ordstyrer Lars Johnsens indledende bemærkninger blev mikrofonen givet videre til Thorbjørn Maigaard.
Kulør på modstanden
Repræsentanten fra FFB fortalte at GFH’s overtagelse ejerskabet i Brøndby i 2022 medførte protester, der varede i et år og blandt andet indebar stemningsboykot og orange som protestfarve på stadion.
Den meget markante modstand sluttede efter Fanafdelingen og det nye ejerskab indgik Værdiaftalen i efteråret 2023, men selvom der hersker en vis generel accept af tingenes tilstand, vil de fleste fans nok foretrække en anden form for ejerskab, hvis de selv kunne vælge, lød Maigaards vurdering.
Generelt er der bundet en del optimisme op omkring en betydeligt forbedret spillertrup. Man vinder flere kampe end man gjorde før overtagelsen, men det har kostet mange penge, og selskabet præsenterer det ene blodrøde regnskab efter det andet.
Herfra gik Maigaard videre til at skitsere FFB’s mission og formål.
FFB forsøger at indsamle og investere penge så fans i fremtiden kan komme til at eje Brøndby IF. Vi kigger misundeligt mod vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland som er begunstiget 50+reglen. Et lignende regelsæt i Danmark vil selvfølgelig gøre FFB’s opgave væsentligt lettere.
Afslutningsvist efterlyste bestyrelsesmedlemmet fra FFB politisk handling for at gøre det mindre attraktivt, eller måske ligefrem ulovligt, at eje mere end en klub.
Fortsat modstand
Efter Maigaards præsentation aflagde Maxime Maechling fra Ultra Boys 90 sit vidnesbyrd om flerklubejerskabet i Racing Strasbourg.
Chelsea-ejerne BlueCo købte 99,97 procent af aktierne i klubben for 75 millioner euro i sommeren 2023.
Det medførte fra start protester, særligt orkestreret af gruppen Ultra Boys 90, der mener at ejerskabsmodellen udhuler klubbens sjæl og lokale identitet.
Siden har ejerne udskiftet en stor mængde erfarne spillere med unge talenter, hentet både direkte fra Chelsea, og fra deres scoutingnetværk. Fansene klager over, at klubben nedprioriterer egne sportslige målsætninger og har udviklet sig til en ren talentfabrik for Chelsea.
Efter to sæsoner under det nye ejerskab fortsætter protesterne i Racing Strasbourg, med bannere, demonstrationer foran stadion og stilhed de første 15 minutter af kampene.
Fansene forsøger til stadighed at gå i seriøs dialog med det bestemmende ejerskab omkring retningen for Racing Strasbourg, uden held.
Tung tjans
Stuart Dykes har siden FSE’s forrige kongres i Manchester haft til opgave at undersøge MCO’ernes omfang og indflydelse på den europæiske fodbold. Med en massiv ekspansion af opkøb de senere år, har det været en opgave som har givet sved på panden.
Helt grundlæggende, er det stadig svært at give et fyldestgørende svar på, hvad de primært amerikanske investorer vil med europæisk fodbold. Udover at tjene penge.
MCO’erne har rødder i kapitalfondsverdenen og opererer på samme måde på det europæiske fodboldmarked. De tænker udelukkende med højest mulige afkast til dem selv for øje.
Deres investeringer i europæiske klubber er kun en lille del af en enorm portefølje, der typisk indeholder langt mere værdifulde amerikanske sportsfrancishes. Den økonomiske risiko for MCO’erne ved at købe sig ind i europæisk fodbold er derfor meget lille til sammenligning.
MCO’erne har sjældent stor erfaring med europæisk fodbold og listen over inkompetente ledelsers dårlige beslutninger er lang. Ydermere befinder de de bestemmende ejere sig ofte langt væk fra den daglige drift. Det gør det meget vanskeligt at gennemskue beslutningsgange, og hvem der egentlig sidder på den reelle magt i klubberne.
Stuart Dykes mener at MCO’erne udgør et af de største problemer fodbolden lige nu. Og problemet vil kun vokse sig større.
MCO’ernes lange sammenfiltrede forgreninger vil give UEFA flere nye gordiske knuder at løse, og flere klubber og fans vil mærke de negative konsekvenser i et spil, hvor der er langt flere tabere end vindere.
Derfor bør EU’s sportspolitik sikre finansiel kontrol, stabilitet på tværs af landene og korrekt inddragelse af interessenter, herunder fans, mener Dykes.
Det store mysterie
Herefter ville ordstyrer Lars Johnsen vide om FFB’s repræsentant var blevet klogere på, hvad MCO’erne vil i europæisk fodbold efter snart tre år med GFH i Brøndby. Maigaard kunne dog kun slå opgivende ud med armene og med glimt i øjet fortælle at det stadig er det helt store ubesvarede spørgsmål i hans liv.
Maximilian Maechling havde heller intet dækkende svar. Begge har oplevet yderst mangelfuld kommunikation fra de respektive ejere af deres klubber. Det er stadig ikke lykkedes Strasbourgs fans at komme i tale med BlueCo, mens ingen ejer med bestemmende indflydelse i GFH har udtalt sig om deres engagement i Brøndby siden overtagelsen.
Stod for skud
Der var bred enighed om at fanprotester- og initiativer alene ikke rækker til at stoppe MCO’ernes negative indflydelse på fodbolden. Der må politisk handling til, og her pegede pilen på den tyske EU-parlamentariker Rasmus Andresen, der sad i den yderste lænestol på scenen.
Politikeren, der siddet i parlamentet siden 2019 for Die Grüne, udtrykte stor forståelse for problemet og havde sympati for både Maechling og Maigaards forsøg på at tackle det.
I EU arbejder han primært med økonomiske spørgsmål i forhold til finanspolitik, konkurrence og aspekter som eksempelvis professionel sport.
Og Rasmus Andresen er helt enig i at der er behov for strammere regler, bade i EU og nationalt.
Hidtil er ejerskaber af fodboldklubber dog ikke et område EU har ville røre så meget ved. Den massive vækst af MCO’er har imidlertid været med til at få det på dagsordenen. For tiden diskuterer man en rapport, med anbefalinger til, hvor der kan sættes ind med restriktioner.
Men det er meget vigtigt at fans bliver ved med at øge presset for at få politikerne til at reagere. Det skal gøres til en fælles sag at bevare kultur, identitet, lokal forankring og økonomisk bæredygtighed i klubberne.
Senere fangede vi Rasmus Andresen(som viste sig at være halvt dansk) til et par uddybende og opfølgende spørgsmål. Du kan læse artiklen her på siden, når den kommer ud af trykken en af de nærmeste dage.
Efter debatten gik snakken videre i korridorerne, og i mere muntert lag senere på aftenen. Både om MCO’er og om fanejerskab som alternativ.
FFB’s lille delegation kunne derfor tage en stor bunke brugbare indspark, klap på skulderen og nye kontakter med sig hjem over sundet.
Som vi kunne afsløre igår vedtog FSE efter debatten enstemmigt en deklaration med kraftig kritik af MCO’er og opfordring til at skride til politisk handling for at begrænse deres skadelige virkning.
Læs nyheden, og det fulde forslag, som var til afstemning, her. https://ffbrondby.dk/nyheder/football-supporters-europe-vedtager-deklaration-mod-multiklubejeskaber