Fanleder fra Dortmund: Tag jeres klub tilbage
April 3, 2025

Vejen til økonomisk bæredygtighed, og bevarelse af klubbernes værdier og identitet, går gennem fanejerskab. Sådan lød budskabet fra, Jan Van Leeuwen, bestyrelsesmedlem i Borussia Dortmunds fanafdeling, til FFB’s medlemsaften om den tyske 50+1 model.
Alle må bidrage aktivt til Dortmunds succes – på tribunen, på banen og bag kulisserne. Det er mantraet for Jan Van Leeuwen, som sidder i bestyrelsen i BVB Fan- und Förderabteilung – Dortmunds fanafdeling. Efter to årtier som en aktiv del af de stemningsskabende fans, har han skiftet de lange udebaneture ud med arbejdet bag skrivebordet. På den måde matcher engagementet bedre til arbejds- og familielivet.
I sidste uge repræsenterede han dog lejlighedsvist sin klub i udlandet, da han var inviteret til at holde foredrag for FFB’s medlemmer om reglerne for ejerskab i Tyskland, hvilken indflydelse fansene har, og hvordan det hele er skruet sammen i Dortmund.
FFB forsøger i videst mulige omfang at hente inspiration udefra, og holde sine medlemmer oplyste om, hvordan fanejerskaber fungerer andre steder i verden.
Én stemme mere
Før 1998 blev alle tyske klubber drevet som almennyttige organisationer.
Med indførslen af 50+1 reglen, blev der åbnet for private investeringer, på den væsentlige betingelse, at moderklubberne altid skal eje mindst 50 procent, plus én ekstra, af stemmeandelene i klubberne. På den måde sikres det, at medlemmerne altid har majoriteten af stemmerne i de professionelle selskaber.
Den tyske ejerskabsstruktur beskrives ofte som ideel, set fra et fan- perspektiv. Sandheden er dog mere kompliceret end som så. Det er nemlig langt fra en selvfølge, at klubberne i tysk topfodbold er ejet af deres fans.
Model under pres
Selvom reglerne foreskriver, at moderklubberne skal eje de profesionelle afdelinger, blev der fra start gjort undtagelser.
Klubber, som før havde været ejet af store virksomheder, fik lov at fortsætte denne konstruktion. Det er tilfældet i Wolfsburg og Bayer Leverkusen.
RB Leipzig er som bekendt reelt ejet af Red Bull. Det er ikke et brud på reglerne, fordi moderklubben stadig officielt ejer selskabet. Der er dog kun 19 stemmeberettigede medlemmer, som alle er indsat af energidrikke-producenten.
Klubber som Hertha Berlin og Augsburg beskyldes også for at omgå 50+1 reglen. Sidstnævnte er i øvrigt delvist ejet af Brøndbys nuværende ejere, David Blitzers, Global Football Holdings.
Medlemskultur
Modellen er konstant til diskussion, og Jan Van Leeuwen er ikke videre optimistisk for fremtiden. Mange er fristede af de høje investeringer, der følger med privat ejerskab, og smuthullerne i 50+1- reglen har allerede devalueret den tyske model kraftigt.
Han forestiller sig dog ikke, at klubber som Dortmund vil gå væk fra den nuværende struktur.
Medlemsystemet i Dortmund er en fastgroet kultur. Hele klubben har godt 220.000 medlemmer, mens Fanafdelingen, har omtrent 20.000.
Medlemmerne mødes til generalforsamling, hvor de gennem demokratiske valg, har mulighed for at sætte retningen for klubben – Men selvom mange tager aktivt del af beslutningsprocesserne, er årsagen til det enorme medlemstal dog først og fremmest fortrinsretten til billetter og sæsonkort.
Særlig konstruktion
Ejerskabet af Dortmund er en historie for sig. Kort fortalt er den organisatoriske struktur designet således, at moderklubben har fuld kontrol med, hvem der sidder i selskabets bestyrelse, selvom den kun ejer 5,53 procent af aktierne.
Der findes mange muligheder for kontingentbetaling afhængig af indkomst og livssituation.
Gennemsnitligt lander den samlede årlige betaling fra klubbens medlemmer på ca. 10 millioner euro.
Midlerne går primært til at styrke de øvrige afdedelinger i BVB, håndbold og bordtennis, da disse ikke har de samme muligheder for økonomisk indtjening, som fodboldholdet i Bundesligaen
Stort ansvar
For Jan Van Leeuwen, og hans ligesindede medfans, styrker medbestemmelsen tilhørsforholdet til klubben markant. Men det er også et stort ansvar, og det kræver mod og styrke at være den kritiske stemme, der skal sørge for at klubben handler i overenstemmelse med sine værdier. Det seneste meget omtalte eksempel, var sidste sommer, da fansene modsatte sig ledelsens investering i våbenfremstilling.
Jan Van Leeuwen har medvirket til udarbejdelsen af den såkaldte ‘Code of Basic Values’. Her forpligtes klubben til at leve op til skrappe krav om åbenhed, at overholde 50+1- reglen og holde billetpriser nede. På det værdibaserede område, skal Dormund styrke det lokale miljø omkring klubben, bekæmpe diskrimination og respektere menneskerettigheder.
Med fanejerskab følger en økonomisk bonus i form af stabilitet og bæredygtighed. Selvom private ejerskaber kommer med mange penge, har de som oftest mest øje for kortsigtet succes, hvorimod fans og supportere bekymrer sig mere for klubbernes velbefindende og levedygtighed på den lange bane.
Generelt fremviser klubberne i de to øverste tyske divisioner positive regnskaber år efter år.
FFB for folket
Van Leeuwen havde stor ros til FFB-projektet, men påpegede også, at det er en kæmpe udfordring. Det kræver gode folk, tålmodighed, tillid, stærke nerver og strategisk snilde, at være del i et politisk spil, hvor man er oppe mod kræfter, der har flere penge, mere magt, bedre kontakter og mere erfaring.
Men Brøndbys største styrke er den folkelige opbakning, så missionen kan lade sig gøre, hvis det brede fællesskab bliver overbevist om, at FFB handler i klubbens bedste interesse.
Det er en lang hård vej, men det er ingen anden. Moderne fodbold bliver mere og mere skørt, og den eneste måde at stoppe det på, er ved at fansene hæver deres stemme og søger indflydelse.
Tag jeres klub tilbage, lød Van Leeuwens opfordring afslutningsvist.
Bliv medlem
FFB arbejder dagligt på at samle alle med hjerter, der banker for Brøndby IF om at tage fælles ansvar for klubbens fremtid via økonomisk støtte og demokratisk deltagelse.
Vi ønsker, at Brøndby IF skal kunne stå på egne ben og være en klub i sin egen ret.
Den bestemmende myndighed i Brøndby IF skal i fremtiden udgøres af det fællesskab, som altid har været klubbens varemærke og vitale styrke.
Opdag meget mere om FFB her på hjemmesiden og find et abonnement, der passer til din økonomi.