Fra mesterlære til masterclass
December 15, 2024
Til FFB’s medlemsaften åbnede Per Nielsen op for sin tid som ungdomspiller i Brøndby, og delte sit på syn udviklingen af talentplejen frem til i dag.
Under søndagens adventslåge får du lov at kigge med.
Per Nielsen talte varmt for de klassiske dyder til FFB’s medlemsaften i Nykredits lokaler på Roskildevej i Glostrup i sidste måned. Bag dagens låge, har vi samlet en række af de tanker, han gør sig, når det handler om at varetage unge talenter.
Veteranen, med 45 år i tro Brøndbytjeneste, lagde ud med at beskrive sin egen tid som ungdomsspiller i klubben. Mens nutidens unge talenter arbejder mest på deres tagrende-hår, knoklede Per Nielsen løs i træværkstedet.
Fodbold og håndværk
-Jeg var i lære som snedker fra 1990 til 1994. Dengang gik man enormt meget op i, at de unge havde en uddannelse, for hvis det nu ikke gik, hvis man nu blev skadet, så skulle vi hele tiden have noget at falde tilbage på. Det får de unge ikke at vide i dag. I dag handler det bare om at skrive under, så hurtigt som muligt, og gerne hoppe ud af skolen, hvis det er det.
For ellers så kommer Nordsjælland, fck eller nogle andre bare og snupper dem.
Så der er en anden kamp om de unge spillere i dag.
Den første kontrakt med Brøndby indbragte 1500 kroner om måneden, hvilket, var stort for det håbefulde unge talent, som Per Nielsen var dengang.
Tid hos doktoren
Først hen mod slutningen af karrieren, kom det rigtig tæt på et udenlandseventyr. Tidligere var der også interessante henvendelser, men Per Nielsen havde det som blommen i et æg, hvor han var.
For alle tilfældes skyld, blev han dog holdt i stram snor.
-Det var ikke særligt populært at have agent dengang. Der var nogle ganske få, der havde, ellers stolede vi jo meget på Per Bjerregaard. Det var ham, der styrede det hele. Han var både læge og direktør, og han var det ene og det andet.
-De gange, der var bud, sagde han bare, Per, vi har ikke nogen, der kan erstatte dig. Og, så, sagde jeg bare, nå, ok, så skriver jeg bare under her i stedet for.
Men Per Nielsen har aldrig fortrudt, at han blev i Brøndby. I hans unge år satsede man med stort held på klubbens mange dygtige talenter.
Der var en høj grad af tillid fra trænerbænken, men det var i høj grad også en tillid, man skulle gøre sig fortjent til.
Skovdahls gule hær
-Det gode ved Ebbe Skovdahl, var, at han turde satse på unge mennesker. Men det var også sindssygt hårdt at være ung under Skovdahl.
Når man spillede Ung mod Gammel til træning, altså; – Ung kunne ALDRIG vinde. Så blev der bare lagt ekstra tid til.
-Og så skulle vi jo spille presbold i 90 minutter. Der var kun én måde, og det var fremad. Det blev vi så rigtig, rigtig gode til, men vi kendte også hvert et hjørne af Brøndbyskoven. Jeg har aldrig været i så god form. Det var voldsomt.
I 1996 var Per Nielsen med i den historiske kamp i Århus, hvor Mogens Krogh udlignede til 3-3 på hovedstød og banede vejen til mesterskabet.
Det er nok tvivlsomt, om han havde fået lov at spille kampen den dag i dag.
Davids gæld
-Runden inden spillede jeg min værste kamp nogensinde. Vi taber 2-1 til Lyngby, og jeg koster begge mål og spiller helt ad helvedes til. Lyngby sælger David Nielsen til Düsseldorf for et stort millionbeløb kort tid efter.. Jeg har haft fat i ham, og sagt, han stadig skylder for, det, der.
Men jeg fik lov at spille næste kamp mod AGF. Ebbe gav os lang snor. Så længe vi arbejdede hårdt, så kunne han godt acceptere, at vi leverede en dårlig præstation i ny og næ.
Senere på aftenen faldt snakken på udviklingen af talentplejen, fra Per Nielsens tid som ung spiller, til de nuværende forhold i Brøndby, og i den moderne fodbold generelt.
Hårfin balance
-Vi fik som sagt lang snor i min tid. Men man havde også altid en af de lidt ældre på sin plads, man kunne læne sig op af. Man blev ikke bare kastet for løverne med det samme.
Omvendt vil man jo også gerne tjene penge på at sælge spillere, og så skal de jo spille. Det er en svær balance at finde.
Han finder det bekymrende, at man henter dyre spillere ude fra, som ikke nødvendigvis har de fornødne kvaliteter til at spille for Brøndby. Et problem, der, i følge Per Nielsen, var hovedårsagen til derouten i perioden efter Michael Laudrup stoppede som træner.
-Vi skal jo ikke hente spillere til 20 millioner, som skal sidde på bænken. Hvis vi henter de her spillere, så skal det være, fordi, de er bedre, end det vi har. Ellers er der ingen grund til det. Vores egne talenter er rigeligt kvalificerede til at sidde på bænken.
Den tidligere Brøndbyanfører er heller ikke begejstret for måden, man udvælger nye spillere på.
Analyse og test
-Nogle af de spillere, der bliver hentet nu; man kigger på en computer, ser en, der løber mange meter, og siger, ham skal vi ha’!
Det synes jeg ikke er optimalt. Jeg kunne bedre lide den gammeldags måde, hvor man er ude og kigge på spillere, og kan se, hvem der passer ind i den måde man spiller på.
Men måske passer gammeldags typer som Per Nielsen bare ikke ind i nutidens fodboldverden, indvendte en spørger fra salen.
Det er et super godt spørgsmål, som jeg også stiller mig selv.
Jeg har det også rigtig svært med alle de mange hjælpetrænere.
Under Michael og John f.eks, så havde vi en målmandstræner, og så kom der en fysisk træner en gang i mellem. Der var måske højest fire trænere ude på banen.
I Superligaen, i dag, er de jo 12 trænere. Så står de der med hver deres iPad, og siger, ja, du løber hurtigt, men, nu har du løbet nok. Det kan jeg slet ikke forholde mig til.
Så jeg forstår godt spørgsmålet, og jeg skal i hvert fald rette mig meget ind, hvis jeg skal være en del af det.
Spørgeren kvitterede for svaret ved at gøre opmærksom på Kent Nielsens bedrifter som træner for Silkeborg.
Ja, han gør det jo meget godt, og er bestemt også af den gamle skole. Jeg tror heller ikke han bliver længe i Silkeborg, hvis han bliver bedt om at tilpasse sig de forhold.
Alkohol og fest
Vi slutter af med et sidste rammende eksempel på, at verden var en anden i Per Nielsens tid som spiller.
Man kan diskutere, hvilket Brøndbyhold, der har været det bedste i historien, men der er ingen tvivl om, hvem der vandt mest. Og heller ikke, hvem, der var bedst til at fejre alle sejrene.
-I 1998 bliver vi mestre ved at spille 0-0 hjemme mod Silkeborg. Eller også var det Aab, det har jeg glemt.
Og når vi blev mestre i Brøndby dengang, så festede vi altså i gennem. Vi drak også igennem, dét, kan jeg godt sige til jer.
-Fire dage efter, tager vi så ind i parken og vinder pokalfinalen mod fck.
Og når vi blev pokalmestre, så drak og festede vi altså igennem!
-Så gik der tre dage mere, og så står vi inde i parken igen og slår dem 4-1 i ligaen.
Og når vi…
– Det var helt vildt og fantastisk, og hårene rejser sig stadig, når jeg tænker tilbage. Så stort var det.
Næste medlemsaften finder sted i Hytten 28. januar. Her kommer journalist og forfatter Tony Ernst forbi og holder foredrag om erfaringerne fra Sverige med faneje og kampen for bevarelsen af 51% -reglen.
Han er tidligere formand for Malmø FF Support og Svensk Fotbollsupporterunion(SFSU).
Du kan komme med til dette foredrag, og alle de andre fede medlemsaftener, vi er i gang med at planlægge, for helt ned til 50 kroner om måneden.
Vi arbejder dagligt på at samle alle med hjerter, der banker for Brøndby IF om at tage fælles ansvar for klubbens fremtid via økonomisk støtte og demokratisk deltagelse.
Læs mere og meld dig ind på her på siden – Vi har brug for DIG til at sikre klubbens fremtid.