Sverige fører an på fanfronten

February 6, 2025

Svensk fortaler for faneje og medlemsdemokrati gæstede Hytten

FFB havde i sidste uge besøg i Hytten af Malmöfan og fodboldpolitiker, Tony Ernst, som fortalte om den massive vækst de svenske klubber har oplevet det seneste årti. Mens udviklingen i resten af Europa går mod flere og flere privatejede fodboldklubber, er Sverige gået i den stik modsatte retning.

Det er aldrig fedt at tabe i fodbold til Sverige, men fra et fanperspektiv, må man man erkende, at de har fat i noget, derovre, på den anden side af sundet. Svenskernes klubber er, helt bogstaveligt, deres, klubber. 

En diametral modsætning til udviklingen i Danmark, og resten af Europa, hvor ultra-rige pengemænd og kapitalfonde i vidt omfang sætter sig på magten over klubberne. I Sverige er det bestemt ved lov, at ejerskabet skal tilhøre medlemmerne. 

Verdensfan

Og netop denne modsætning har været afgørende for den enorme opblomstring klubberne og fodboldkulturen har oplevet i i Sverige de seneste 10-15 år, ifølge  journalist og forfatter, Tony Ernst, der besøgte Hytten til FFB’s medlemsaften i sidste uge. 

Som tidligere formand for Malmö FF Support og Svensk Fotbollsupporterunion(SFSU), og nuværende repræsentant for Football Supporters Europe, rejser han rundt i hele verden med sine rige erfaringer i bagagen og taler fodboldtilhængeres sag. 

Allsvenskans 16 hold har i gennemsnit over 10.000 tilskuere. Klubber som Malmö FF, AIK og Hammarby har udsolgte stadions hver gang, og det er nærmest umuligt at få billetter gennem alment salg.

Kog på tribunerne

Stemningen på stadion er i absolut topklasse. Fansene bakker begejstret op om medlemsdemokratiet og foreningskulturen, og væmmes ved privatejerskaberne hos deres europæiske konkurrenter, hvilket de ofte gør opmærksom på gennem imponerende tifo-arbejde. 

Oveni den markante tilskuerfremgang, er de svenske klubber særdeles godt polstrede økonomisk. Igen er det et krav fra myndighedernes side, at klubberne skal fremvise troværdige regnskaber for at få lov at deltage i nationale turneringer. 

MFF har for øjeblikket ca. en milliard i egenkapital og driver år efter år deres forretning med overskud.  

Så det er ‘bullshit’ at private ejerskaber er mere succesfulde end fanejerskaber, understregede Tony Ernst flere gange. Fanejerskab er derimod en sikring af klubbernes økonomi på den lange bane, mens private investorer prioriterer hurtig gevinst med høj risiko. 

Grådig appetit

Uanset politisk observans, mener Tony Ernst, man som fan bør indse, at den igangværende kapitalisering af europæisk fodbold er umættelig. Indtoget af private investorer og kapitalfonde vil uundgåeligt føre til en yderligere kommercialisering af sporten og bringe den længere væk fra klubbernes rødder.

På trods af de stramme regler for ejerskab af klubber, bestemt af det svenske Riksidrottsförbundet, er de svenske fans ikke kommet sovende til magten. Da ishockey-forbundet forsøgte at få lavet reglerne om, og åbne for private investorer, stod Tony Ernst i spidsen for årelange bestræbelser på at samle klubberne i det svenske fodboldforbund, og de øvrige idrætsforbund, mod planerne. 

Med fanejerskabet følger stort ansvar og høj grad af deltagelse. Da Tony Ernst var ung havde MFF omtrent 500 medlemmer. I dag er der 12000. 

Til generalforsamlingerne deltager op mod 600, og der bruges lang tid på at debattere alle mulige små og store problemstillinger. 

Et medlem, en stemme

Tony Ernst omfavner til fulde medlemsdemokratiet, hvor ethvert forslag kan blive virkelighed, hvis man er i stand til at overtale nok af sine medfans til at stemme for det. 

Eksempelvis lykkedes det efter flere års kamp at indføre kvindefodbold i MFF, på trods af modstræben fra ledelsens side. Medlemmernes vedholdende engagement forpligter klubbens bestyrelse til hele tiden at være på dupperne. 

Alt sammen sød musik for os, der kæmper for et fremtidigt fanejerskab i Brøndby IF, men mod slutningen af foredraget slog Tony Ernst dog en mere dyster tone an. Når først låget er åbnet for private investorer, er det meget svært at få osten tilbage i tuben. Med andre ord er vi langt fra svenske tilstande. 

Den gode nyhed er, at vi her i Brøndby allerede har mange af forudsætningerne for et velfungerende fremtidigt ejerskab på plads. Fællesskabet har løftet klubben gennem dens værste kriser, og Brøndby IF  blev født og voksede op til at blive Danmarks største på fællesskabets hænder.

Ét fælles mål

Vi er tusindvis af småaktionærer og frivillige i amatørafdelingen. 

Vi har et yderst aktivt fanmiljø, med talrige forskelligartede grupperinger. Med Fanafdelingen har vi et samlende demokratisk organ, som vælger en repræsentant til selskabets bestyrelse.

Vi er langt fra enige om alt, men er bundet sammen af vores dybe følelser for Brøndby IF. Vi vil altid være her for klubbens bedste og ikke for personlig vinding. 

FFB er en naturlig udløber af alt det arbejde gode frivillige kræfter har gjort for klubben gennem 60 år. Vi ønsker, at klubben  skal kunne stå på egne ben og være en klub i sin egen ret, og vil derfor rejse økonomiske midler, så fællesskabet i fremtiden kan overtage ejerskabet af Brøndby IF.

Vi ønsker en professionelt drevet klub, hvilende på et solidt økonomisk fundament, med en ledelse, som har sin autoritet fra alle os, der har givet vores hjerter til klubben. Vær med til at sikre Brøndbys fremtid ved at melde dig ind i FFB for helt ned til 50 kr. om måneden. Så bliver du også inviteret til alle vores spændende kommende medlemsaftener.