Tysk EU-parlamentariker ruster sig til hård politisk kamp om regler for ejerskab af fodboldklubber

July 8, 2025

FSE-kongres: Rasmus Andresen(MEP) mener det kræver politisk handling at dæmme op for MCO’ernes greb om europæisk fodbold. Men det kommer ikke af sig selv.

Som man har kunne følge med i her på siden var FFB på plads til weekendens store fankongres i Malmø arrangeret af Football Supporters Europe. Fredag eftermiddag deltog bestyrelsesmedlem Thorbjørn Maigaard i en paneldebat, der handlede om MCO’ernes voldsomme vækst i europæisk fodbold de senere år.

Der var bred enighed om at der er brug for regler til at sikre finansiel kontrol og stabilitet på tværs af landene, og at fans og andre interessenter skal inddrages langt mere i, hvad der sker med klubberne, end tilfældet er nu.

Med i panelet var Rasmus Andresen, som siden 2019 har siddet i Europa Parlamentet for det tyske parti De Grønne. Her beskæftiger han sig primært med økonomiske spørgsmål i forhold til konkurence og finanspolitik. 

Det tyske parlamentsmedlem deler fansenes bekymring omkring MCO’ernes skadelige virkninger på fodbolden, og meldte sig klar til kampen for et fælles europæisk regelsæt.

I pausen mellem MCO-debatten og næste punkt på fredagens lange program, fik vi lejlighed til at tage en opfølgende snak med Rasmus Andresen, om, hvad der skal til, for at begrænse ejerskabsformens negative indflydelse på fodbolden. 

-Jeg synes det er noget, vi bør gøre noget ved politisk. Jeg hører til dem, der mener, at det ikke er noget, vi kan lade være op til de store nationale ligaer eller UEFA. 

De her ejerskabsformer udgør et stort problem, og det bliver ikke bedre. Det er grunden til, at jeg synes, at vi har brug for politiske regler både på EU-plan, men også nationalt, selvfølgelig. Der er behov for at begrænse disse ejeres udnyttelse af klubberne og sætte en stoppe for, at man som investor har flere klubber, som risikerer at være i konkurrence med hinanden

Hvorfor gør i så ikke noget ved det?

-Det er jo ikke nok, at jeg synes det. Vi har brug for flertal, og jeg tror, at man er lidt for bange emnet på EU-plan, fordi det er konfliktfyldt. Mange synes slet ikke man bør have nogle regler. Og så er der jo også nogle økonomiske diskussioner. Så det er et spørgsmål om politiske magtforhold. 

-UEFA kommer nok heller ikke til at bryde sig om, hvis EU siger, at ”nu er det er os, der skal ind og bestemme”. De vil jo helst beholde magten. Så ingen tvivl om at det bliver op ad bakke. Det kommer nok til at tage lidt tid, og det kommer til at være en hård politisk kamp. 

-Men lige lige nu, sidder vi faktisk og diskuterer en rapport i parlamentet, som omhandler bl.a. Multi Club Ownership, og der er nogle anbefalinger om, at det er noget, vi helst ikke vil se.

-Jeg er lidt utilfreds sproget, hvor jeg synes, det burde være mere tydeligt, end det er, faktisk. Men trods alt sker der noget lige for tiden i Europaparlamentet, Det er en start, som man kan tage som udgangspunkt for andre initiativer.

Hvad kan EU gøre?

-Jo, altså, hvis man kigger på finansverdenen, banker for eksempel, eller i forhold til vores energisystemer, så er det klart, at vi har brug for nogle fælles regler, Dem stemmer vi jo så om, lige meget om det er på Christiansborg, eller det er nede i EU-parlamentet. 

-Vi er helt enige om, at vi har brug for regulering. Vi kan så diskutere, hvad der skal gøres, og hvordan det præcis skal se ud, men vi er enige om at der er brug for regler. Men lige når det handler om fodbold har vi bare ingen regler.

-Det er noget, vi slet ikke har gjort nok ved som parlament, men som sagt, er vi begyndt at tage fat på problemet. Rundt omkring, kan vi se, at der er nogle foreninger, som er ansvarlige for det, som måske ikke er gode nok til at regulere det. 

-Der er nogle interessekonflikter, især fordi fordi der selvfølgelig følger en masse penge med de her ejerskaber. Derfor tror jeg heller ikke vi kan lade det være op til UEFA og de nationale fodboldligaer. Der er brug for en politisk ramme.

Hvad kan vi gøre som fans?

-Jeg tror det er vigtigt, at man gør flere og flere folk opmærksomme på problemet. Det vil hjælpe med til at presse politikere til at forstå, at de bør handle. Nu har vi talt om EU-Parlamentet, og om at gøre noget mere på europæisk plan, så er det jo en god idé, at danske fans også presser de danske medlemmer af EU-parlamentet til at bakke op om at lave nogle tiltag og regler.

-Det handler om at gøre politikerne interesserede og som fodboldfans har vi gode muligheder for at ytre os og presse dem som er ansvarlige.

Hvilket indtryk gjorde det på dig at høre fansenes fortællinger til paneldebatten?

Det var vældig interessant at høre fra både Thorbjørn og Maxime fortælle hvad det faktisk betyder at være fan af en klub, som har en del udfordringer, på grund af at de er blevet købt af folk, man aldrig rigtig ser, eller ved, hvem er. Det bryder jeg mig selvfølgelig ikke om. Jeg synes også, vi bør gøre noget politisk, og det har jeg også tænkt før jeg kom her i dag.

Men det gør selvfølgelig indtryk, når man nu hører sådan lidt mere direkte, hvilke implikationer det faktisk også kan have. Så det synes jeg var meget spændende. 

Jeg har i hvert fald lært en del af at diskutere sammen med jer. 

Således oplyst ilede både FFB’s udsendte og Rasmus Andresen videre i programmet. Det danskklingende navn er i øvrigt ikke tilfældigt. EU-politikeren er nemlig halvt dansker. 

Vi runder dækningen af kongressen af med et overblik over alt det andet der blev snakket om, og hvad der i øvrigt foregik, indenfor de nærmeste dage.